Τι είναι η μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων (WALT)

Η μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων, ή WALT (Weighted Average Lease Term), είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες στον τομέα των ακινήτων για να καταλάβουν πόσος χρόνος απομένει, κατά μέσο όρο, στις συμβάσεις μίσθωσης των ακινήτων που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Ας το εξηγήσουμε απλά:Φαντάσου ότι έχεις μια σειρά από καταστήματα που τα νοικιάζεις σε διάφορους ανθρώπους. Κάποια από αυτά τα καταστήματα τα έχουν νοικιάσει για 5 χρόνια, κάποια για 10 χρόνια, και κάποια για 15 χρόνια.

Αν θέλουμε να βρούμε τη μέση διάρκεια που απομένει σε όλες αυτές τις συμβάσεις μίσθωσης, θα υπολογίσουμε τη μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων. Για παράδειγμα, αν ένα μεγάλο κατάστημα έχει ακόμα 15 χρόνια μίσθωσης και ένα μικρότερο έχει 5 χρόνια, ο μέσος όρος δεν είναι απλώς ο μέσος όρος των 15 και 5 χρόνων, αλλά λαμβάνει υπόψη το μέγεθος και την αξία των καταστημάτων.

Έτσι, το μεγάλο κατάστημα θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στον υπολογισμό.Η μέση σταθμισμένη διάρκεια μισθώσεων βοηθά τους ιδιοκτήτες και τους επενδυτές να καταλάβουν πόσο σταθερά είναι τα έσοδά τους από τα ενοίκια στο μέλλον. Αν η WALT είναι μεγάλη, αυτό σημαίνει ότι οι μισθώσεις θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια ακόμα, και έτσι υπάρχει σταθερότητα. Αν είναι μικρή, σημαίνει ότι οι μισθώσεις λήγουν σύντομα, και μπορεί να χρειαστεί να ψάξουν νέους ενοικιαστές.